A Sci-fi és az űropera

65 fényév, öt bolygó, hat civilizáció ... és az Angyalok?

 

Ez bizony science fiction! De pontosan mi is az?

Az Angyalok Bolygója című regény egy Sci-fi alkotás, azon belül pedig az űropera jellemzőit viseli magán. Nézzük hát, mit kell tudnunk a műfajról...
A Science fiction
A sci-fi alkotásokra jellemző, hogy szerepelnek benne robotok, a technikai fejlettség magas szintet képvisel, általában jelen van valamiféle mesterséges intelligencia. A szereplők kutatják az űrt, utaznak benne, és többnyire az ismerttől eltérő, elképzelt bolygók és galaxisok is találhatóak ebben a világban. Léteznek űrjárművek és űrfegyverek, bizonyos science fiction zsánerekre az űrháború is jellemző. A fénysebességgel való utazás általában megoldott, sokszor az időutazás is, vagy a más dimenzióba, világegyetembe való átjárás, messzi naprendszerek alternatív módon való felkeresése. Előfordulhatnak idegen lények, civilizációk, melyek sok esetben hasonlítanak az emberekhez, illetve az emberi társadalomhoz.

Az űropera

A klasszikus űropera nagyszabású, sok szereplőt mozgató, jórészt a világűrben zajló, egész bolygórendszereket, csillagrendszereket vagy galaxisokat átfogó kalandos történet, amelyet egzotikus űrjárművek, fejlett technikák, szinte elképzelhetetlenül pusztító szembenálló erők és fegyverek, valamint gyakran idegen lények színesítenek. Ezekben a történetekben a tét általában nagy: embercsoportok, népek, akár az egész emberiség, sőt az egész világ sorsa kockán foroghat. A klasszikus űropera jeles képviselői többek között E. E. Smith, Edmond Hamilton, John W. Campbell, A. E. van Vogt, Jack Williamson, Poul Anderson és Gordon R. Dickson.

Az 197O-es években megújuló űropera ezekre az alapokra építkezve kitágította a műfajt. Ebben főleg brit szerzők járnak az élen, Iain Banks, Stephen Baxter, Michael John Harrison, Alastair Reynolds, Paul J. McAuley, Ken MacLeod, Peter F. Hamilton. Műveikben nagyobb hangsúlyt kap a szereplők jelleme és emberi kapcsolataik, valamint társadalmi, morális és filozófiai kérdések. Az új űropera gyakran hard sci-fi-elemekkel egészül ki, amennyiben a szerző igyekszik logikusan megalapozni a művében felhasznált technikai és tudományos megoldásokat. Ez a vonás főleg Stephen Baxter és Alastair Reynolds írásaira jellemző. Legújabban megfigyelhető az űropera keveredése más sci-fi alműfajokkal is, mint például a cyberpunk, többek között M. John Harrison és Charles Stross alkotásaiban. A magyar nyelven megjelent űroperák közül megemlítendő Isaac Asimov Birodalom- és Alapítvány-trilógiája, Iain Banks Kultúra-regényei, Dan Simmons Hyperion-sorozata, Lois McMaster Bujold Vorkosigan Saga-ja (Maréknyi becsület, Barrayar), Larry Niven Gyűrűvilág-a, valamint Niven és Jerry Pournelle Szálka Isten szemében című műve. A tv-sorozatok közül ide tartozik az Orion űrhajó, a Star Trek, a Babylon 5 és a Csillagközi romboló. Klasszikus űropera-film a Csillagok háborúja sorozat.

 
A Sci-fi műfajról és típusairól bővebben itt:  
 

 
Angyalok Bolygója - 2019
| Attila Mórász © 2O19 | Az "Angyalok Bolygója" c. regény hivatalos weboldala | Az oldalon szereplő összes kép és rajz a szerző munkája, a szerző tulajdona. Másolásuk és felhasználásuk engedélyhez kötött. |